Vzreja psov

Ime psarne Leomegy izhaja iz imen dveh psov pasme rottweiler Leo in Megy. Registrirana je bila leta 1996 z namenom ljubiteljske vzreje pasme rottweiler in nemškega ovčarja.

ELIZABETA KOŠUTA ARČON

Sem ustanoviteljica psarne, velika ljubiteljica pasme rottweiler, narave in živali. Svojo kinološko pot sem začela leta 1991 z nakupom prve psičke te pasme z imenom Megy. V svoji 23 letni karieri sem tekmovala in razstavljala z svojimi psmi na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Sem kinološka sodnica za ocenjevanje zunanjosti pasme rottweiler. V zadnjih letih sem svoje znanje in izkušnje usmerila v šolanje in vzrejo delavnih psov pasme nemški ovčar z katerim sem nastopila na svetovnem prvenstvu leta 2012.

HARI ARČON

Že kot majhen deček sem bil vedno v kontaktu s psi. Moj oče je bil 30 let aktiven tekmovalec in je kar pet-krat tekmoval na WUSV Svetovnem prvenstvu. Oče me je od vedno skuašal čim bolj vpeti v delo s psi in na tak način postavil temelje za vse moje nadaljnje delo. Očetu sem veliko pomagal pri šolanju psov in že kot nejstnik sem začel šolati tudi druge pse. Pri šolanju psa sem pomagal tudi svojemu bratu, ki se je klasificiral na FCI IPO Svetovno prvenstvo. Pri šolanju psa sem intenzivno pomagal tudi svoji ženi in ju pripravil za IFR Svetovno prvenstvo. Kljub temu, da sem veliko svojega časa posvetil šolanju vseh, ki so pokazali interes za delo s psi, pa sem se uspel udeležiti tudi WUSV Svetovnega prvenstva.

Delo s psi in njihovimi vodniki, kjer jim s svojim znanjem skušam čim bolj pomagati pri pripravah na najzahtevnejša tekmovanja, je zame velik izziv. Vedno se popolnoma posvetim delu v svojem kinološkem klubu, kjer pri šolanju psov pomagam perspektivnim vodnikom in njihovim psom, ki so že večkrat dosegli najprestižnejša mesta in nagrade.
Še kot zelo mlad sem pridobil licenco za markerja in bil leta 1992, pri starosti 23 let, izbran za markerja na svetovnem prvenstvu v Ljubljani. Svoje znanje skušam v čim večji meri posredovati članom svojega kluba in ostalim slovenskim markerjem.
Poleg šolanja psov in vodnikov ter izobraževanja, pa vzrejam tudi nemške ovčarje psarna Leomegy, ki se velikokrat udeležijo različnih tekmovanj. Trenutno preostanek svojega časa posvetim šolanju svojega psa in ga pripravljam za tekmovanja ter kot inštruktor šolam pse različnim tekmovalcem.

Pri mojem delu mi velik izziv pomeni tudi organizacija različnih tekmovanj. Tako sem pri starosti 29 let organiziral Svetovno prvenstvo velikih Šnavcerjev. Ko sem bil star 31 let, pa sem organiziral 12. FCI IPO svetovno prvenstvo v Novi Gorici. Leta 2006 mi je bila ponovno zaupana organizacija 16. FCI IPO svetovnega prvenstva.

Zavedam se, da samo delo s psi in njihovimi vodniki ni dovolj za moj profesionalni razvoj. Zato se redno udeležujem različnih seminarjev, prebiram strokovne knjige in članke o vzreji in šolanju psov ter redno izmenjujem svoje izkušnje z izkušenimi trenerji, vodniki, markeji in sodniki z vsega sveta. Od leta 1998 sem se vedno udeležil tudi delovnih sestankov in izobraževanj FCI in WUSV seminarjev. Lani decembra sem organiziral še drugo izobraževanje za sodnike FCI v Novi Gorici.